Sanna Lundell
Annons

Att veta var man kommer i från gör att man lär känna sig själv lite bättre…

Min mammi, mina mostrar, Åre bergbana och min mormor. Kvinnorna som betytt mest i mitt liv.

I samarbete med Ancestry

Att kunna berätta för mina barn om mina tossiga mostrar som flyttade till USA, om min farfar som växte upp som statarunge på en gård i Roslagen och om deras morfars farfar som dog i spanska sjukan är en sån rikedom! Att förstå sitt ursprung gör det lite lättare att förstå sig själv tror jag.

Annons

Idag är ingen vanlig dag, för idag är det den officiella DNA-dagen. En dag som bör uppmärksammas av många olika anledningar. Varför då? Vad angår det mig? Kanske ni undrar… DNA:s obeskrivligt viktiga roll inom medicinsk forskning och vid brottsbekämpning är vi alla medvetna om, men utöver det?

Annons

I samband med DNA-dagen har Ancestry tagit fram anonymiserade data kring hur många nu levande släktingar som den genomsnittliga svensken/svenskan, som har gjort ett DNA-test, har. Och resultatet är helt otroligt. Medianpersonen har nämligen 9113 stycken personer att bjuda in till nästa släktkalas (siffrorna baseras på personer som är födda i Sverige fram till april 2018).

Men hur är det ens möjligt att få fram den här informationen? Fråga inte mig om några djupa detaljer men DNA-tekniken har utvecklats i mycket snabb takt. Och i och med att så många människor redan gjort AncestryDNA-testet (nästan 10 miljoner globalt) finns dessutom redan den jättedatabas som behövs för att kunna hitta många matchningar. I takt med att fler gör testet så tillkommer dessutom löpande fler träffar där personer visar sig ha matchande DNA. En annan faktor som spelar in är att Ancestry valt en metod som gör att det inte spelar någon roll om du är man eller kvinna, alla kan göra testet.

Så vad jag ska göra av den informationen?

Det har jag inte bestämt ännu, men redan nu förstår jag mer om mitt ursprung och det är ganska häftigt att DNA-tekniken kommit så långt att den nu kan ge vanliga personer den här typen av information genom ett enkelt test. Som ett led i att uppmärksamma DNA-dagen erbjuder dessutom Ancestry 25 % rabatt på AncestryDNA-test. Gå in här och påbörja din ursprungsresa du också!

Annons
Dela på:

Annons

Laddar