Sanna Lundell
Annons

Att vara kvinna är tvingas göra lidande till norm

Fortfarande helt berörd och förbannad efter en brinnande, sorgsen och otroligt viktig Karlavagnssändning i går kväll. Temat för kvällen var förlossningsskador med anledning av uppropet #alltserfintut och vi bad lyssnarna ringa in och dela med sig. Och som ni gjorde!   Tack alla ni modiga, ärliga, arga, uppgivna kvinnor som bokstavligen fått era liv förstörda av okunskap och ignorans inför era underlivsskador. Bara genom era vittnesmål, genom att vi slutar skämmas, slutar tycka att förlossningsskador är nåt man liksom får ta som kvinna, att inkontinens, tyngdkänsla, framfall, nervsmärtor, oförmåga till skönt sex och avföringsproblem hör till det normala, kan vi få till en förändring! Vägra acceptera, skriv egenremisser, kräv specialistvård. Våga prata om det. Vägra gå med på att ”allt ser fint ut” trots att det känns förjävligt. Du känner din kropp bäst, och jo efter en förlossning som gått bra så ska man kunna känna sig som innan man fött barn. Man ska inte acceptera en kraftigt försämrad livskvalitet. Det finns kunniga experter, duktiga kirurger, de som verkligen kan återskapa det söndertrasade. Kräv din rätt. Känner med er alla drabbade därute! Kram

Annons

Annons
Dela på:

2 kommentarer till “Att vara kvinna är tvingas göra lidande till norm”

 1. Kattis skriver: 1 februari, 2020

  Fan att jag missade Karlavagnen när ni pratade om förlossnings skador! Är själv drabbad. Födde min dotter för 11 år sedan och jag sprack. Barnmorskan började sy, men mitt i så blev det skiftbyte och natt personalen tog vid. Tyvärr.
  I 11 år har jag haft svårt med att tömma tarmen eller bajsa om jag ska prata klarspråk. Jag har kissat på mig dagligen. Jag har svamp ofta. Jag kam inte ha tampong. Jag har inte fått en riktigt orgasm på 11 år. Gång på gång har jag sökt vård. Gång på gång har svaret varit detsamma – allt ser normalt ut. Men visst skulle jag behöva göra lite knipövningar, tyckte gyn.
  Jag knep och knep och det hände ingenting! Fick remiss till inkontinens sköterska som gav mig ett knipschema. 6 månader senare så var det återbesök. Inget hade hänt. Hon skrev remiss till gyn läkare och för 6 månader sedan så fick jag träffa min räddare – Sandra. Hon gjorde en undersökning och inom några sekunder så sa hon direkt att jag var inte sydd rätt. Hon kunde se att det var en gammal skada och alltså inte från min senaste förlossning 2018. Det visade sig att när personalen bytte plats för 11 år sedan, så sydde hon bara ihop huden, Inte musklerna. Alla år som jag (ursäkta ärligheten) måste ”hjälpa mig själv att bajsa”, alla år jag fått svamp gång på gång för att huden spricker pga att det inte finns något innanför som håller ihop, alla gånger jag fejkar orgasm för att min sambo är osäker på sig själv och jag inte vill såra honom, alla gånger det gör ont av sex.. Allt hade kanske varit annorlunda om de gjort rätt för 11 år sedan.
  Jag gjorde en anmälan till LÖF, men fick svar att det är preskriberat då det passerat 10 års gränsen. Fan oxå!
  Nu väntar en operation den 10/2 då dom ska skära upp mellangården och laga ihop mig innifrån. De ska sy ihop både framtid och baktill. Sedan väntar en ny läknings process och jag ber till högre makter att jag får känna mig normal igen.

  INGEN ska behöva gå igenom detta! Ingen ska behöva känna skam! Ingen ska få höra att det är normalt att kissa på sig i 11 år! Ingen 32 åring ska behöva plocka sitt eget bajs för att tarmen har fallit ihop totalt! Ingen ska behöva fejka sex medan man egentligen bara vill att det ska vara över! Ingen förtjänar detta!!

  Otroligt viktigt ämne!!! Jag tackar er som lyfter detta.


  1. Sanna Lundell skriver: 3 februari, 2020

   Du kan lyssna på Karlavagnen i poddform på sr.se! Alltså fy fanken vad jag lider med dig. Hjältinna❤️


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar