Sanna Lundell
Annons

Vakna i ljuset

Jag har aldrig varit en rullgardinsmänniska. Älskar att vakna med ljuset. Tills det tar över. Då älskar jag att somna och sova i sommarljuset. Dag och natt flyter ihop.

Glömmer aldrig när jag bodde på Klippgatan i min första lilla lägenhet på 28m2. Jag hade svampade väggar i gulockra, en liten chippendalesoffa i grönt, ett soffbord byggt av gamla strandfynd, en långhårig grå liten underbar honkatt som rymde upp till vitabergsparken om nätterna när jag hade fönstret öppet. Jag hade alltid vänner där. Alltid någon att äta nudelsoppa eller snabbmakaroner med ketchup med. Alltid någon att skratta, dricka vin och röka marlboro light med. Och väggen ut mot gatan var en enda lång fönsterradda. Min första pojkvän tyckte att jag var galen som inte hade varken persienner eller gardiner. På vintrarna lyste gatlyktorna rätt in i det lilla rummet. Och på somrarna låg dagsljuset på som i ett solarium. Och insynen var naturligtvis total. Men det sket jag i, för jag ville ha ljus, ljus, ljus. Allt ljus på mig.

Annons

Sen fick jag bebisar som jag ville skulle sova längre än till 05.30 på morgnarna. Och nya pojkvän som inte kunde sova om det inte var becksvart. Så jag blev med rullgardin ofrivilligt. Och det är något helt annat att sova i mörker. Man sover som en klubbad säl (gör jag i och för sig alltid) men man vaknar inte av dagens ankomst. Känner mig aldrig riktigt utsövd när väckarklockan ringer mitt i natten liksom. För hjärnan tror ju att det är natt när det är mörkt och melatoninet är högt.

Annons

Nu har jag inga bebisar i huset och min älskling jobbar i Danmark på vardagarna så jag sover med gardinerna fråndragna.

I dag har jag och Fox varit hemma och planterat. Jag har rensat en gammal perennrabatt som tagits över av gräs. Fick hjälp att gräva upp hela skiten och var tyvärr tvungen att kassera alldeles för många plantor vars rötter var helt intrasslade med rotogräs. Förra vecka drog vi till fantastiska Ösmo Plantshop, åt vegetarisk buffé och köpte ett gäng nya perenner. Det blev två stora fina bondpioner, fem jättedaggkåpor, jättevallmo och röd solhatt. Har en fin trollhassel som jag lyckades spara och två fina kärleksörter. Ska bli så spännande att se hur det kommer att bli.

Annons

 

Dela på:

Kommentarer till “Vakna i ljuset”

  1. Lisbeth Carlsson skriver: 26 april, 2021

    Hej Sanna! Jag älskar att läsa din krönika i Allas! Känns igen!
    Hästar o hundar, katter o barn och jobb, det hade jag fullt av på 90-talet😃 bodde då på landet😊 verkar som du har liknande liv nu?
    Livet ändras med åren och nu är jag en halvtids arbetande pensionär! Sambo med två katter och mycket soffhäng😱


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar